Pages

Ads 468x60px

Name
Contact No
Email Address
Type Customer
Dropshipper
Bank Account
Address
Ordered Items

Create a web form here

Tanamera : Toning Green Coffee

Yang ini produk favourite customer kami. Pilihan sabun & scrub berasaskan Green Coffee. Sesuai utk ibu2 yg mengalami masalah kulit menggeleber selepas bersalin terutama di bhgn perut dan pelipat.


Harganya pun sangat murah!
Hanya RM19.50 utk sabun dan RM26.50 utk scrub 100g. Untuk pilihan 100++ produk Tanamera yang lain, boleh hubungi kami ya.

SMS/Whatsapp : 019 6555700

FREE VCO / HERBAL TEA TANAMERA!!

ok, promo FREE VCO (Minyak Kelapa Dara) datang lagi! Kali ini lebih best sebab boleh pilih nak FREE VCO or FREE HERBAL TEA!!! of course dengan setiap pembelian set bersalin di Charms & Colors ya :)


Set Bersalin Tanamera RM335 + FREE DELIVERY + FREE GIFT!

If taknak salah satu item ni, ada satu pilihan lagi --- MYSTERY GIFT! SMS/Whatsapp saya for details ya :)

dan dengan pembelian mana-mana set bersalin NR/Tanamera, boleh membeli any of below items dgn harga promosi :

  • Lavender Water RMxx (normal RM36)
  • Myk Berubat Herba NR RMxx (normal RM33)
  • Bengkung RMxx (normal RM60)



CHARMS & COLORS
No 53 Jalan Betik 1,
Taman Kota Masai,
81700 Pasir Gudang, Johor

SMS/Whatsapp : 019 6555700
Email : charmsandcolors@yahoo.com

Set Pengurusan Uri Grandma Secret


Set Pengurusan Uri Grandma Secret ini memang sangat memudahkan. Tak perlu susah-susah ke sana sini nak cari periuk tanah, kain putih dan lain-lain, semuanya sudah siap sedia dalam satu kotak dengan harga cuma RM35 sahaja!

Set bersalin, bengkung, set pengurusan uri dan lain-lain keperluan ibu dlm pantang boleh didapati dari kami di Charms & Colors.

SMS/Whatsapp : 019 6555700

Fisher-Price : Newborn to Toddler Rocker

PROMOTION OCTOBER 2014!!!
*while stock last

PROMOTION PRICE = RM189 (normal RM364.90)

PROMOTION PRICE = RM155 (normal RM300.00)

PROMOTION PRICE = RM170 (normal RM345.90)

PROMOTION PRICE = RM155 (normal RM300.00)

PROMOTION PRICE = RM170 (normal RM345.90)

  • The perfect stationary seat or rocker for even the youngest babies to play, eat or rest! 
  • Easy adjustments (and a removable toy bar) let you convert it from a rocker to stationary seat with three position recline. 
  • Overhead toys provide bat-at play. When it’s time to relax, switch on soothing vibrations. 
  • Calming vibrations and a reclining seat help soothe. Change from rocker to stationary seat with fold-out kickstand 3-position seat recline 
  • Adjustable seat back & calming vibrations soothe younger babies 
  • Toy bar removes for toddlers to sit & play Folds easily for portability or storage 
  • Two overhead toys encourage interactive play 
  • Removable, machine washable & dryer safe seat pad 
  • Secure, three-point restraint 
  • Requires 1 D battery 
  • Recommended Age : From Newborn to 18 kgs

SMS/Whatsapp : 019 6555700
Instagram : charmsandcolors
Facebook : CHARMSandCOLORS

Panduan : Kepentingan Berpantang

Aspek penjagaan diri bagi ibu-ibu bersalin semakin dipandang remeh dan diambil ringan oleh ramai wanita hari ini, terutama amalan berurut, bertuam, bertungku, bertangas dan berbengkung atau berbarut. Tidak dinafikan amalan tersebut agak leceh, tetapi kesan dan hasilnya berpanjangan. Sekiranya penjagaan diri semasa dalam pantang diabaikan, kesannya mungkin tidak serta-merta. Namum, apabila melalui kelahiran yang banyak, usia pula meningkat, daya tenaga semakin menurun, barulah terasa lenguh-lenguh dan bisa urat, sendi serta otot, sakit pinggang dan kebas tangan. Apabila keadaan sedemikian berlaku, kebanyakan ibu menjadi dingin dan lemah tenaga batin.
Secara umumnya, wanita yang melahirkan anak berdepan dengan risiko peranakan rendah atau rahim turun. Ini kerana otot pelvis atau tulang kajang akan merenggang akibat peneranan yang kuat semasa proses melahirkan. Jika tidak dirawat dari awal, keadaan tersebut boleh menjadi penyebab kepada masalah kerap membuang air kecil atau terkencing apabila batuk, ketawa atau bersin. Jika kelahiran berulang, otot faraj akan semakin longgar sehingga mengakibatkan terjadinya prolaps atau keluar tombong.
Secara fizikal, keadaan urat saraf dan luka kelahiran sama ada secara normal atau pembedahan tidak banyak berbeza. Cuma luka kelahiran secara pembedahan adalah lebih ketara dengan kesan bukaan pada abdomen, tempat di mana bayi dikeluarkan, manakala ibu yang bersalin normal hanya mengalami luka di mulut rahim atau mulut faraj.
Ramai wanita hari ini mengganggap bersalin secara pembedahan tidak meninggalkan kesan longgar pada saluran faraj atau kesan lain pada peranakan, lalu sewenang-wenangnya memendekkan jangka masa berpantang. Dengan itu, jimak dimulakan dengan lebih cepat. Seyogialah diingatkan bahawa sebenarnya, bersalin secara pembedahan memerlukan lebih perhatian perubatan tradisional berbanding bersain secara normal.
Walaupun keadaan darah nifas mengering dan ibu sudah boleh bersuci dengan mandi wajib bagi menjalankan ibadah seperti solat, tetapi tidak semestinya boleh menunaikan tanggungjawab sebagai isteri dengan melakukan jimak. Ini kerana seluruh peranakan masih bengkak dan luka jahitan masih mentah. Bagi memulihkannya dengan sempurna, satu jangka masa yang panjang diperlukan, iaitu sekurang-kurangnya 60 hari. Sebaik-baiknya, setiap ibu bersalin menunggu sehingga melepasi hari yang ke 100 agar seluruh anggota peranakan pulih seperti sediakala, dan sekaligus dapat menjauhi masalah penuaan sebelum masanya. Bagi yang bersalin normal, ilmu perbidanan Melayu menekankan bahawa tempoh berpantang selama 60 hari adalah amat penting untuk memilihara mulut rahim serta seluruh peranakan yang masih lemah dan mentah.
Terdapat juga wanita yang mulai berjimak selepas dua minggu bersalin apabila darah nifas sudah kering kerana menurut kefahaman dan nasihat perbidanan moden. Walaupun persetubuhan dilakukan secara lembut, aktiviti tersebut akan mengganggu urat saraf peranakan yang menegang apabila mencapai inzal. Ketegangan urat saraf akan menyebabkan bentan urat, manakala gerakan kucupan mulut rahim akan membuka kesan luka bersalin yang masih dalam proses penyembuhan. Keluaran darah nifas yang lebat atau tumpah darah sering berlaku, sama ada dalam kalangan ibu bersalin normal atau secara pembedahan. Luka-luka jahitan di bahagian lapisan perut serta rahim akan mulai membengkak dan adakalanya jahitan terbertas dan mengakibatkan pendarahan.
Terdapat ramai wanita yang menamatkan pantang selepas 30 hari atau 40 hari bersalin. Walaupun didapati tidak berbahaya, tindakan tersebut memberi kesan yang buruk terhadap kewanitaannya. Keseluruhan peranakan, iaitu rahim, tiub Fallopio serta ovari yang masih belum pulih akan kembali membengkak, urat saraf akan menegang dan mulut rahim akan tersembul merkah dan mentah. Mungkin posisi rahim akan terganggu kerana organ tersebut baru sahaja mengecut dan walaupun sudah kembali ke tempat asal, kedudukannya masih belum mantap.
Aktiviti berjimak akan menarik turun posisi rahim ke peringkat peranak rendah atau prolaps tahap pertama. Ibu akan terasa berat di bahagian pelvis atau ari-ari dan kurang selesa apabila membuang air kecil dan adakalanya kerap membuang air kecil. Lama-kelamaan ini menimbulkan rasa lenguh atau sakit pinggang, bisa-bisa betis serta sakit tumit, badan terasa berat, letih selain bisa otot dan sendi. Apabila sampai ke peringkat yang serius, bahagian lutut terganggu oleh rasa sakit dan bisa serta bengkak. Gangguan di bahagian lutut menandakan berlakunya kelemahan di bahagian peranakan.
Oleh yang demikian, ilmu perbidanan Melayu menekankan bahawa ibu bersalin normal dipantangkan berjimak sehingga 44 hari. Difahamkan pada hari ke 44 pantang bersalin, segala urat saraf peranakan kembali memperkemas kemantapannya dan berada dalam proses penyembuhan peringkat terakhir serta berkeadaan lemah. Semasa itu, ibu dilarang ke mana-mana dan perlu berehat. Jika terjadi kemalangan seperti terseliuh kaki, tersepak ibu jari atau jatuh terduduk, keadaan tersebut sukar dirawat. Ada ibu yang berjalan tempang atau lumpuh kerana bentan urat sum, iaitu tersentap urat besar di bahagian pinggul. Ada juga yang keluar tombong kerana terhentak punggung dengan kuat dan kejadian ini menyebabkan penderitaan selama-lamanya. Kejadian ini bukalah kisah dongeng, tetapi telah banyak berlaku, terutama pada zaman ini. Ibu yang kemalangan ini mesti mendapatkan rawatan awal daripada pakar urut perbidanan. Walaupun dapat disembuhkan, kesannya, ibu tersebut cepat laih dan makan tua sebelum usia.
Lazimnya, hari yang ke 45 ialah hari kelepasan tempoh pantang ibu bersalin normal. Untuk ibu bersalin secara pembedahan, hari kelepasannya ialah hari yang ke 50. Pada masa yang tersebut, ibu boleh kembali melayan suami dengan mesra secara mana yang diinginkan. Bagaimanapun, ilmu perbidanan Melayu menekankan bahawa sebaik-baik hari kelepasan pantang bagi ibu bersalin, sama ada secara normal atau pembedahan adalah pada hari yang ke 101 kerana telah terbukti berkesan melambatkan proses penuaan, disamping memelihara tahap kesihatan.
Sumber : Kak Engku Bidan Bersalin

Berpantang 44 hari?

Customer kami selalu bertanya, kenapa item dlm set bersalin terdapat dlm jumlah yg kecil sahaja. Contohnya, 14 pek utk Herbal Tea utk kegunaan 7-14 hari.

Actually mmg kita berpantang 44 hari. Tapi sesetengah item bukan utk dipakai terus menerus sepanjang 44 hari tersebut. Ada item yg kita cuma perlu pakai utk 2 minggu shj. Ada pula utk seminggu sekali cthnya seperti Boreh Body Scrub. Dan selalunya tapel/krim barut dipakai sebelum memakai bengkung selama 2 weeks shj. Namun ada juga yg mahu memakai tapel sepanjang tempoh berpantang. Sebab itu tapel NR dan banyak produk berpantang lain ada dijual dlm loose pack. Untuk memudahkan kita memilih sendiri cara berpantang yg sesuai dgn diri kita.


Tanamera : Tungku Bayi / Tungku Muka

Siapa kata tungku bayi tak penting?

• Bagi ibu yang melahirkan, penjagaan bayi perlu dititikberatkan. Elakkan bayi kembung, masuk angin dan meragam sepanjang tempoh berpantang kerana menurut kepercayaan orang dahulu, jika tidak berpantang secara betul dan teratur, bayi mudah bermasalah selepasnya.

• Menuam adalah satu cara membantu bayi merasa lebih selesa. Manfaatnya banyak terutama bagi bayi lelaki, menuam dibahagian alat sulit adalah amat penting untuk mengelakkan masalah ‘angin pasang’. Jika belakunya gejala ‘angin pasang’ ini, penjagaannya menjadi bertambah rumit dan kebanyakannya akan diselesaikan dengan satu pembedahan di bahagian tersebut.

• Jika dahulu daun sireh digunakan dan ada yang masih menggunakan pasir. Kulit bayi adalah sangat lembut dan dikhuatiri akan merengsakan kulit. Kini, ada cara yang lebih mudah. Dengan tungku ini, ia lebih cepat, berkesan dan selamat digunakan.

• Tungku ini juga serbaguna untuk kanak-kanak. Terkena gigitan serangga, terjatuh, demam, batuk, selsema, benjol terurama di dahi dan lutut serta kecederaan ringan, digalakkan menggunakan tungku ini juga. Selepas penggunaan, simpan di tempat yang bersih dan kering. Sekali seminggu, jemur seketika tungku di bawah cahaya matahari selama 10 hingga 15 minit.

Tungku Bayi Tanamera = RM14.50

019 6555700 | charmsandcolors@yahoo.com


NR : Minyak Herbanika & Myk Berubat Herba

Perbezaan antara Minyak herbanika dan Minyak Berubat Herba

Minyak Herbanika :
Minyak herbanika merupakan minyak sapuan bersifat perubatan rapi juga berkhasiat pelembab, emolien, antiseptik depuratif dan karminatif. Lebih banyak digunakan dalam rawatan penyembuhan masalah penyakit jenis yang berat.

Digunakan dengan berkesan dari bahagian kepala sehinggalah ke hujung kaki bagi membantu memperbaiki aliran / sirkulasi darah, mempercepatkan penyembuhan hasil pembedahan seperti pembedahan kelahiran / ceasarian dan luka episiotomi dengan sapuan secukupnya di bahagian sekitar perut, belakang, kawasan pelvis dan alat sulit selepas kelahiran.

Merupakan minyak sapuan anti stres bagi ibu-ibu selepas bersalin. Ia juga membantu melegakan masalah vena varikos (pengembangan dan penimbulan urat saraf), kekejangan otot, mengurang dan meredakan masalah pembengkakan tulang penyambung yang berat dan mengurangkan tanda perengangan kulit. Pengunaan arian semasa menjalani rawatan pantang bersalin akan membantu mengejabkan dan memperbaiki kembali tona otot tubuh yang menggeleber dan payudara yang kendur. Untuk perehatan yang sepenuhnya bagi meredakan kekejangan otot tubuh dan menghilangkan stres / tekanan, sapu dan urutlah ke seluruhan tubuh bermula dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki dengan Minyak Herbanika dan Minyak Zaitun yang dipanas suamkan.


 
Minyak Berubat Herba :
Minyak Berubat Herba merupakan minyak sapuan harian serbaguna untuk kegunaan seisi keluarga. Mengandungi estrak Minyak kelapa Hijau, Kayu Putih, Serai dan Sireh. Minyak sapuan ini terkenal dengan khasiat pelembap, antiseptik, depuratif dan astrigen. Berkesan sebagai sapuan penjagaan kesihatan harian dari hujung rambut sehinggalah ke hujung kaki yang boleh digunakan bagi mereka yang sihat atau berpenyakit. Antara khasiat pengunaannya membantu memelihara kesihatan sulit wanita selepas bersama,semasa dan selepas haid dan juga semasa kehamilan, melegakan masalah pengembungan dan sakit perut, batuk berterusan, sinusitis sederhana, sakit kepala, sakit telinga, sakit gigi dan gusi, rasa kebas, pembengkakan ringan tulang penyambung, sakit otot, kekejangan perut, kabur penglihatan, terseliuh, melecur, luka dan lebam, mengurangkan masalah kelemumur, penguguran rambut dan memperbaiki keadaan yang lebih sihat untuk pertumbuhan rambut.

Penuangan Minyak Berubat Herba ke atas tuala wanita sepanjang kedatangan darah haid dan ketika dalam pantang akan membantu menyegar dan memperlancarkan aliran darah haid. Pengunaannya juga dapat membantu melegakan iritasi bahagian sulit kesan lelehan sulit semasa hamil.


Untuk keterangan lanjut, sila hubungi :

Email : charmsandcolors@yahoo.com
FB : CHARMSandCOLORS
SMS/WhatsApp : 019 6555700 (Fasha)
Website : charmsandcolors.blogspot.com
Instagram : charmsandcolors
Shaklee ID : 888941

PROMOSI OGOS 2014!

Dari dahulu sehingga kini, set Nona Roguy (NR) menjadi pilihan ramai customer kami di CHARMS & COLORS. Walaupun set ini cuma mengandungi 6 items sahaja tetapi ia lengkap utk kegunaan sewaktu berpantang.

Sempena sambutan Hari Raya & Kemerdekaan bulan ini, kami menawarkan PROMOSI berikut utk setiap pembeli set NR :)
  • Myk Berubat Herba NR RM20 (normal RM33)
  • Barra Gel NR RM20 (normal RM30)
  • Brown Soap Tanamera RM10 (normal RM15)
  • VCO Tanamera RM30 (normal RM34)
  • Herbal Wash Tanamera RM20 (normal RM26.50)

 
 
'haa memang berbaloi kan?

Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh SMS/Whatsapp kami di : 019 6555700

Email : charmsandcolors@yahoo.com
FB : CHARMSandCOLORS
SMS/WhatsApp : 019 6555700 (Fasha)
Website : charmsandcolors.blogspot.com
Shaklee ID : 888941

Berpantang 100 hari

Mengikut tradisi orang Melayu, berpantang bagi ibu selepas bersalin yang paling baiknya adalah 100 hari. Bagi sesetengah orang, 100 hari itu dimaksudkan dengan tempoh berpantang untuk tidak bersama suami, manakala pemakanan harus dikawal secara ketat sehingga 40 hari yang pertama.

Rawatan selepas bersalin :

Mandi air akar kayu dan rempah
-Membuang bau hanyir
-Mengembalikan kecergasan badan
-Mencantumkan urat putus

Urut
-Melancarkan pengaliran darah
-Menaikkan rahim
-Membetulkan urat
-Memecah lemak
-Membentuk tubuh

Bertungku
-Mengecutkan rahim bengkak
-Memecah lemak
-Membuang angin dalam badan
-Merangsang peredaran darah
-Memanaskan badan

Berbengkung
-Mengembalikan bentuk badan
-Mengelak risiko perut buncit
-Mengekalkan kepanasan tubuh

Minuman Herba
-Memanaskan badan
-Mengurangkan berat badan
-Mewangikan tubuh
-Membuang toksin dalam badan


Hubungi kami untuk mendapatkan PROMOSI terkini!

019 6555700 | charmsandcolors@yahoo.com
Facebook : CHARMSandCOLORS
Instagram : charmsandcolors

Loose pack untuk set bersalin?

Kerap juga para ibu bertanya, ‘Set bersalin mana yang paling bagus?’
‘Antara set bersalin XXX dan YYY, yang mana yang paling ok?’
dan macam-macam lagi soalan berkenaan set bersalin.

Maka di sini saya listkan satu lagi set bersalin pilihan ramai, bestseller di CHARMS & COLORS, gabungan loose pack NR (Nona Roguy), Tanamera, Shaklee & Amway dengan harga promosi cuma RM410 (normal RM548) + FREE DELIVERY + FREE GIFT.




SET BERSALIN CharmsExtavia :
1) Amway Baby Oil / Tanamera Kidz Spot Oil / NR Minyak Berubat Herba (120 ml),
2) Bengkung Tanamera (53cm) / Bengkung NR (50cm) / Bengkung Zigzag (46cm),
3) NR Minyak Herbanika (130 ml),
4) NR Pil Phytonatal (90 biji),
5) NR Serbuk Barut Herbanika 150g / Krim Barut 60g,
6) NR Akar Herbanika (15 pek) / Shaklee Ostematrix (120 biji),
7) Shaklee Vitalea (20 biji) - TRIALPACK
8) Tanamera Brown Soap / Green Soap,
9) Tanamera Herbal Bath (12 pek) / Feminine Herbal Wash (12 pek) / Barra Gel 200ml,
10) Tanamera Minyak Kelapa Dara (VCO)

Ada juga yang bertanya, takpe ke guna campur-campur macam ni?

Actually campur-campur tiada masalah, sekiranya ia bukan dari jenis yang sama.

Jamu boleh dimakan dengan vitamin/supplement tetapi jamu tidak boleh dimakan sekali dengan jamu/herba dari brand lain. Vice versa. Sama juga, vitamin/supplement tidak boleh dimakan sekali dengan vitamin/supplement dari brand lain.

Contohnya, utk dalaman, jangan sesekali mkn Vitalea Shaklee serentak dengan multivitamin brand lain. Dan jangan makan Phytonatal dengan jamu brand lain. Ditakuti OVERDOSE.

Disebabkan itu, cara sebaik-baik utk consume item di dalam set ini ialah seperti berikut :
  • Untuk 3 hari pertama, makan 1 biji Vitalea setiap pagi selepas makan. Makan Ostematrix max 3 biji sehari selepas makan malam.
  • Jangan makan Vitalea & Ostematrix serentak kerana kalsium mengurangkan penyerapan iron yang terdapat di dalam Vitalea.
  • Selepas 3 hari, boleh start mkn Phytonatal sebanyak 2-3 biji. Sekiranya baby tidak kuning, boleh continue makan Phytonatal setiap hari. Sekiranya baby kuning, stop dahulu. Tetapi Vitalea & Ostematrix (kalsium) boleh dimakan setiap hari walaupun baby mengalami masalah kuning kerana ia juga tidak memberi effect kpd baby. Ia juga sangat baik untuk menambah tenaga, mengelakkan kejang otot, mengelakkan sembelit dan meningkatkan pengeluaran susu ibu.
Sekiranya memilih Akar Herbanika instead of Ostematrix, juga sangat bagus untuk ibu kena air akar menyegarkan urat saraf, mengurangkan air yang berlebihan (water retention), membantu pengeluaran susu yang baik dan pekat, melawaskan pembuangan air kecil, membantu memecahkan lemak yang degil, mengatasi keletihan, membantu mengatasi masalah sendi seperti gout, reumatisme, arteritis, sakit-sakit sendi dan pelbagai khasiat lain.

Untuk kegunaan luaran juga tiada masalah utk mengambil pelbagai produk tapi secara berpada-padalah. Jangan pulak untuk krim barut, campur krim barut NR dan Amway dlm satu bekas untuk sapu pd perut, kan.

Dan kedua-dua Myk Berubat Herba dan Amway Baby Oil di dalam set ini boleh digunakan sebagai minyak bayi. Ada juga yang mahu lebih jimat, jadi cuma memilih salah satu antara keduanya. Myk Berubat Herba memang sangat banyak kegunaan lain. Selain untuk bayi, ia juga boleh digunakan oleh satu family.

Saya masukkan kedua-duanya di dalam set ini kerana kedua-duanya bestseller kami dan ramai membeli Myk Berubat Herba untuk mempercepatkan luka episiotomi ibu sembuh, mengurangkan ngilu di bhgn jahitan dan sebagai myk urut bayi dan kanak-kanak. Amway Baby Oil pula memang khusus untuk bayi, mengelakkan kembung, dengan bau lebih harum naturally dan digunakan sebagai myk urut bayi setiap hari. 

So dah tau kan apa jawapan saya jika ditanya yang mana satu set bersalin pilihan saya utk berpantang? sudah tentulah set bersalin CharmsExtavia! 10 produk gabungan antara NR (Nona Roguy), Tanamera, Shaklee & Amway dengan harga promosi cuma RM410 (normal RM512) + FREE DELIVERY + FREE GIFT.

Best dan berbaloi-baloi :)
  
--------------------------

Order & Enquiries :Email : charmsandcolors@yahoo.com
FB : CHARMSandCOLORS
SMS/WhatsApp : 019 6555700 (Fasha)
Website : charmsandcolors.blogspot.com
Shaklee ID : 888941

PROMOTION! Giraffe Storage Rack



Promotion for Giraffe Storage Rack!!

8 Storage = RM160 (normal RM350)
12 Storage = RM180 (normal RM380)

Postage = RM10 (Smnjg)

Giraffe Storage Rack features :
  • Children can learn to allocate/organize their own toys with this Giraffe Storage Rack
  • For playrooms, bedrooms and even bathrooms
  • Removable containers make for quick clean up
  • Helps develop organization skills
  • Shelves Measurement : 80 x 34 x 85cm (for 8 storage)
  • Storage container measurement: 26.5 x 15 x 13cm
  • Weight : 10kgs
  • Material: Wooden shelf & plastic container All pictures are for illustration purposes only.
**actual product and packaging may differ


 

Order & Enquiries :
Email : charmsandcolors@yahoo.com
FB : CHARMSandCOLORS
SMS/WhatsApp : 019 6555700 (Fasha)
Website : charmsandcolors.blogspot.com
Shaklee ID : 888941

Tanamera : Set Bersalin (Cara Penggunaan)





Set Bersalin TANAMERA membantu anda meletakkan penekanan pada diri sendiri untuk bersedia semasa mengandung bagi memudahkan proses melahirkan dengan minima atau tanpa koyakkan faraj.berehat dan cepat pulih dan segar sepenuhnya selepas mengandung melahirkan. Seorang ibu baru yang sehat dan segar akan lebih bersedia menghadapi ahli baru dalam keluarga.




TANAMERA Brown Formulation Soap

A combination of herbs and grains with grainy surface. Contains traditional herbs such as tumeric, wild ginger and cinnamon known to improve one’s overall skin condition. The exotic, earthy scent of the patchouli oil is added for an aromatherapy effect.
 
• Gently removes dead skin cells and stimulates blood circulation.
• Improves overall skin condition.
• Effective in removing brown spots on neck, underarm, inner thighs, abdomen and relieving skin rashes.

How to use :
• Use soap directly on the skin for exfoliating effect when bathing or showering.
• Give more attention to pigmentation prone areas such as neck, abdomen, underarm and inner thighs. • Do not let soap soak in water to ensure longer usage.
• Can be used prenatally.

TANAMERA Herbal Massage Oil

• An all-natural oil infused with lemongrass and other tropical herbs.
• Stimulates blood circulation, promotes release of water retention and flatulence.
• Stimulates metabolism
• Assists the lymphatic system for the elimination of wastes throughout the body.
• Nourishes and revitalizes for smooth and supple skin.
• Aromatherapy effects to calm and relax.
• Relief to back pain, stiff shoulder and neck, swollen and puffy ankles.
• Ideal for Prenatal and Postnatal massage. Do not apply on the breasts for breastfeeding moms.

How to use
1: Pour oil onto palms and rub palms together to warm oil and activate the herbal ingredients.
2: Apply all over body, with long, firm strokes, paying particular attention to areas needing toning. Not be used on the breasts, for breastfeeding mums.
3: Oil may also be massaged onto neck, shoulders and temples for relief of stress and pressure. For caesarean birth, avoid the stitches

TANAMERA Lavender Floral Water

The scent of lavender is known for its relaxing properties for children and adults. It is soothing, comforting as well as healing. Lavender water are highly versatile and can be used for personal care and around the house as below:
For Babycare:
• Calm restless babies by adding few tablespoons of lavender floral into their bathwater. Can be especially beneficial if babies are suffering from nappy rash or eczema. The soothing properties helps calm the irritation and speed up healing.
• A few sprays onto a tissue makes a handy all natural wet-wipe for applications on babies and children.

For Bodycare:
• Perfect for hot weather as a cooling body mist, helps to energise.
• Carry it on a plane to humidify. For Skincare:
• For hydrating dry skin and cooling hot, sensitized skin.
• Help diminish puffy and dark circles under the eyes. Soak cotton wool pads and cover eyes for 10 minutes for immediate and dramatic reduction in puffiness.
• As natural toner for dry sensitive skin.

For Homecare:
• Around the house lavender water is great to freshen the air instead of using aerosols.
• As aromatheraphy pillow spray for adults and children who have difficulty in sleeping, or for a good restful sleep to recharge and relax.

How to use
o Use after bath or anytime of the day when feeling tired.
o Hold the spray bottle 6 inches from your face, or body or pillow and spray liberally in a continuous sweeping manner.
o Inhale deeply and hold your breath for 5 to 10 seconds to absorb the scent and enjoy the relaxing effects.

TANAMERA Feminine Herbal Wash
 • A mixture of herbs rich in essential oils, anti inflammatory and anti bacterial properties.
• Promotes healing of stiches, reduces swelling.
• Contracts genital tissues, promotes strengthening of vaginal muscles.
• Keeps genital area clean, deodorized, fresh and cool.
• Excellent for white discharge.

How to use
Start from Day 1
• Immerse 1 sachet in 1 liter of boiling water for 10 minutes.
• Let solution cool to a warm temperature.
• Wash genital area gently with sponge, OR
• Pour some solution into a large basin. Immerse genital into solution and soak for at least 10mins. Do not wash off, so that the herb gets absorbed by skin.
• Optional : Save some unused solution in a spray bottle. Spray solution onto genital after each toilet use.

TANAMERA Herbal Bath
• A traditional blend of highly aromatic herbs rich with essential oils and with anti-inflammatory properties.
• Contains a blend of warming herbs.
• Refreshes, re-energizes, and deodorizes the body.
• Soothes tired and aching muscles and relieves minor skin problems.
• Promotes release of flatulence.

How to use
Step 1: Immerse 1 sachet in 2 liters of boiling water for 20 minutes.
Step 2: Add extract to warm water. Soak in bath tub or use as final rinse. OR use as a sponge bath. For sponge bath, start with your feet, and work your way up to upper body.

TANAMERA Herbal Tea
• A breastfeeding friendly warming tea that does not contain any caffeine to help new mothers recover after childbirth.
• Promotes flow of breast milk.
• Warms the body and stimulates internal circulation.
• Promotes discharge of blood clots from the uterus during the bleeding period after childbirth.
• Reduces inflammation of uterus and genital area.
• Relieves constipation.
• Promotes release of water retention and flatulence.

How to use
• Brew 1 sachet in 1 cup of hot water for 2-5 minutes and drink while tea is warm.
• Mix with 1 teaspoon of honey for taste, if desired.
• Drink twice a day with meals, preferably during breakfast and dinner.
• Each sachet can be used for 2 days.

TANAMERA Boreh Body Scrub
• A combination of herbs with warming properties.
• Energizes and rejuvenates a tired mother’s body.
• Stimulates blood circulation.
• Releases water retention.
• Lightens pigmentation caused by hormonal change, example dark spots around abdomen, neck, underarm and inner thighs.
• With aromatherapy effect.

How to use :
Step 1: Mix 1 – 2 sachets to 3 tablespoons of warm water to a thick paste.
Step 2: Apply paste all over body. When it is half dry but still moist, scrub skin gently in a gentle circular motion. Concentrate on pigmented areas. Rinse off excess scrub, and shower as normal.

TANAMERA Firming Herbal Blend Paste
• A traditional paste made of a blend of tropical herbs to strengthen and firm stomach muscles from the inside-out.
• Use with the abdominal wrap (bengkung) for best results.
• Promotes release of water retention.
• Stimulates blood flow to the abdominal area and tones loose abdominal skin.
• Strengthens and firms stomach muscles.
• Reduces blemishes and dark spots that may appear on the abdomen.

How to use
Step 1: Mix 1 sachet with 4 tablespoons of warm water to a thick paste.
Step 2: Apply paste onto abdominal area. Spread evenly.
Step 3: Cover with a thin cloth or towel before wearing the abdominal wrap, to prevent soiling of wrap.

TANAMERA Cold Pressed Virgin Coconut Oil

Prenatal Use:
• To prevent stretch marks, apply on damp skin.
• To prepare for smoother, easier delivery with minimal or no perineal tearing and need for episiotomy, massage VCO on perineum area and consume few weeks before expected delivery date. • To prevent constipation, consume daily.

Postnatal Use:
• To fade stretch marks.
• To soothe and prevent cracked nipples, apply on damp skin.
• To prevent constipation, consume daily.
• As a baby massage oil.

Cara Urutan Perineum

Terdapat beberapa cara untuk melakukan urutan. Ia boleh dilakukan setiap hari sebelum hari anda dijangka bersalin dan ia membantu proses kelahiran dan mengurangkan risiko koyakan. Pertama sekali basuh tangan anda, kemudian lakukan ditempat yang selesa atau privasi. Duduk atau bersandar mengikut keselesaan anda, Boleh juga meminta bantuan suami. Letakkan Minyak Kelapa Dara (VCO) ke ibu jari anda dan kawasan sekitar faraj / perineum. Letakkan ibu jari anda sekitar 1 inci kedalam faraj, tekan kebawah dan sekeliling pada masa yang sama, Buat secara lembut sehingga terasa kerenggangan dan sedikit pedih. Kemudian dengan ibu jari anda, tekan selama 2 minit ke kawasan tersebut sehingga rasa sedikit kebas dan kesan pedih mula hilang, Anda boleh buat secara perlahan-lahan. Apabila anda terus menekan dengan ibu jari anda, secara perlahan lakukan urutan lembut pada bahagian bawah vagina. untuk sekitar 3 minit. Lakukan juga urutan secara menarik dan tolak pada bahagian bawah vagina dengan ibu jari. Ini membantu merenggangkan kulit. Ini kerana kepala bayi akan melalui kawasan tersebut. Lakukan rutin urutan ini setiap hari bermula dari minggu 30 kehamilan. Anda akan dapati kawasan Perineum / vagina anda lembut dan tidak tegang.

TANAMERA Abdominal Wrap/Bengkung

Abdominal wrap is the secret to postnatal slimming, an important device for faster recovery after childbirth. Our abdominal wrap or bengkung is based on a traditional design that gives 360 degree support to a mother’s postnatal body. Practical and easy to put on, the material is unbleached cotton which is soft yet durable for hours of comfort. We strongly recommend its daily use, minimum 12 hours a day, from Day 1 after birth up to 30 days or more. For caesarean birth, use after stitches are dried and healed, normally after 1 week.

• Provides full support from below the breast down to the hip and buttocks to aid in the release of water retention.
• Provide firm control of flabby, sagging abdominal skin.
• For the recovery and firming of the abdominal muscles and tissues.
• For the toning of stretched skin in the torso region.
• Encouragement of the uterus to shrink and recover to its pre-pregnancy size.
• Supports back posture while breastfeeding.

How to use Apply Firming herbal blend on stomach area first (for first 14 days) before using abdominal wrap
Step 1: Spread abdominal wrap on a bed, lie down on it, and tuck in.
Step 2: Starting from the bottom, weave the strap through the ‘eyelets’, pulling it tightly to achieve a firm fit especially on abdominal area.
Step 3: Finish off at the top, tying the strap neatly. The abdominal wrap can be loosened if need to go to toilet

*Recommended to wear the abdominal wrap for at least 12 hours a day, from Day 1 afterbirth, up to 30 days or more.


Order & Enquiries :Email : charmsandcolors@yahoo.com
FB : charmsandcolors
SMS/WhatsApp : 019 6555700 (Fasha)
Website : charmsandcolors.blogspot.com
Shaklee ID : 888941
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Announcement

Please be informed that we've closed our GUESTBOOK orders until further notice. If you have any enquiries regarding our product, feel free to e-mail us at :

charmsandcolors@yahoo.com

Thank you and sorry for any inconveniences.